Институции

Георги Апостолов: Онлайн тормозът води до тежки травми

Интернет е не само полезно място за събиране на информация, за работа и забавление. Световната мрежа нерядко крие сериозни опасности за ползващите я, независимо от тяхната възраст, коментира пред „Монитор“ Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Той посочва т.нар. кражба на самоличност като най-разпространеното напоследък негативно явление онлайн. То се изразява в създаване на фалшиви профили в различни сайтове и социални мрежи. Апостолов обяснява, че това е тормоз, насочен към психологически ефект. Друго неприятно явление е кражбата на лични данни с цел финансова измама, наречен фишинг, който е опасен за потребителите, които използват по-сериозни ресурси в Интернет като сайтове за онлайн разплащания например.

„Докато възрастните са най-уязвими за фишинг и измами, свързани с онлайн пазаруване, заплахите за децата са доста повече. Най-опасната сред тях подмамването на дете с цел сексуална злоупотреба. Тук тревожното е, че има сериозен ръст на подобни опити. Както показва статистиката на Горещата интернет линия на Центъра за безопасен интернет, докато през 2009 г. сме получили само 3 подобни сигнала, през 2010 г. те скочиха на 17. А за колко случаи никой не е подал сигнал, може само да се гадае“ с тревога отбелязва Апостолов и добавя, че при най-новото общоевропейско изследване „Децата от ЕС онлайн“ се оказва, че всъщност това, което най-много може да разстрои едно дете, не е попадането на порнография, дори не опит за подмамване от възрастен, а онлайн тормоз от връстници.

„При по-малките деца, които ползват интернет, не е лоша идея да се инсталира някаква програма за родителски контрол. От няколко години имаме и разработена българска програма – Child Defender, която напълно безплатно може да се свали от сайта, а инсталирането й е много просто“, добавя Георги Апостолов.

Подобни програми позволяват на родителите да проверят в какви сайтове е влизало детето им, когато е било на компютъра.

„В епохата на Интернет е задължително в учебната програма да се заложи обучение на правилното и безопасно поведение онлайн. Работи се по въпроса, въпреки че срещаме трудности от различен характер. Промяната на учебните програми не е лесно нещо. Ние имаме съдействието на министерството за въвеждането на курс от 25 занятия за „Реално и виртуално насилие – превенция чрез интерактивно обучение в училище“ и по него вече се работи в София и Варна.

Георги Апостолов обаче е категоричен, че всичко трябва да тръгне от семейството. Особено важна е ролята на родителите, които би трябвало да са ангажирани с това да обяснят на децата какви са евентуалните опасности пред тях като потребители на световната мрежа.

Агресията при децата днес е добила нови измерения. Докато в миналото различната форма на психологически тормоз в училище ставаше достояние на 20-30 души, сега нейни свидетели са хиляди онлайн. Това води до тежки психологически травми в децата.

Апостолов обяснява, че България доста бързо реагира и променя законите си в текстовете свързани с онлайн посегателствата, но е категоричен, че наказанията при злоупотреби трябва да бъдат по-сериозни.

„Към Националния център има гореща линия и за петте години работа тя доби популярност и авторитет. През 2010 г. от 857 подадени сигнала 398 наистина подадоха информация за незаконно и вредно за деца съдържание или поведение онлайн“, информира още Георги Апостолов.

Координаторът на Центъра за безопасен интернет бърза да успокои всички с обяснението, че обаждане на горещата линия е напълно анонимно. Дори в случаи когато когато подателят е непълнолетен и е поискал да остане анонимен, но става въпрос за криминализирано деяние, представител на Горещата линия дава показания вместо детето.