Мнения

В 80% от специалностите в СУ ще се влиза с матура

В 77 от общо 98 специалности в Софийския университет ще се влиза и с оценка от матура, стана ясно вчера след изказване на заместник ректора на ВУЗ-а доц. Мария Шишиньова. Традиционният кандидатстудентски изпит разбира се също е вариант, при това основен за влизане в Алма Матер.

Миналата година специалностите са били с пет по-малко. В момента пък тече процедура за увеличаване на бройките за право, администрация и управление и още няколко дисциплини.

Като причина за промяната е изтъкнат по-малкият брой на кандидатите, както и корекцията в броя на изпитните кампании, които от три стават две. Започва се след малко повече от месец – на 27 март, с изпити по журналистика, философия и музика.

Най-важното е кандидатите да знаят, че могат да изберат с каква оценка да кандидатстват – от матура или от приемен изпит. При формирането на състезателния бал се изчислява и оценката от дипломата по съответния за специалността предмет.

Кандидат студентите бяха зарадвани с четири нови специалности. Вече се очакват желаещи да изучават оптометрия (реализация както в оптичните магазини, така и във фирми, които разработват нови технологии в областта на оптометрията и очилата), фотоника и лазерна физика, както и с космическа теоретична физика. Малко по-тадиционна като че ли изглежда специалността история и философия.