Училища

В 29 училища се приемат документи за кандидатстване в гимназия

В 29 училища в столицата могат да бъдат подавани документи за кандидатстване в гимназия. Срокът за това тече до 19 юни. За учениците от страната, които кандидатстват в столицата, документи се подават само в Първо СОУ, съобщава „Стандарт“.

Учениците могат да изберат свободно в кое школо гнездо да подадат документите си, като в случая няма райониране. Експерти препоръчват децата да не посочват само едно-две училища дори и успехът им да е много висок. Добре е отличниците да посочат поне 4-5 школа, а децата с по-ниски резултати около 15.

На сайта на инспектората е качена и информация за оценките, изкарани на миниматурите, така че всяко семейство да прецени какви са шансовете са прием на детето. Пълни отлични оценки по български език няма, а по математика са 6 – три за момчетата и три за момичетата. Двойките по български са 523, а по математика – 1676.

Първото класиране за гимназии ще излезе до 25 юни. Учениците, които не са удовлетворени от мястото си, могат да подадат заявление за второ класиране, като желанията не се пренареждат.

Едва на трето класиране можеш да преподредиш желанията си съобразно останалите свободни места. Там обаче участието крие известен риск, защото ученикът трябва да се откаже от мястото, на което е приет.