Институции

В 26 СОУ “Йордан Йовков“ деца и родители търсиха съкровища

Вчера, 11 януари, третокласниците от 26 СОУ „Йордан Йовков“ заедно с техните татковци, майки, дядовци, баби, каки и батковци отпразнуваха Деня за безопасен интернет в търсене на паролата към съкровището, заключено в необятното пространство на интернет, информира Центърът за безопасен Интернет.

Събитието организираха учениците от Детския панел за безопасен интернет (3б клас) с помощта на класния ръководител г-жа Силвия Петрова, директора на училището г-жа Елка Велкова, педагогическия съветник г-н Генадий Матвеев и модераторите на Детския панел Луиза Шахбазян и Антоанета Куманова от Националния център за безопасен интернет.

Третокласниците нарисуваха покани за татковците и майките, в които ги канеха да поиграят заедно на „Лов на съкровища“ в училището по случай Деня за безопасен интернет.

Празникът започна след края на учебния ден. Родители и деца участваха в състезанието, групирани в десет смесени отбора. Всеки отбор получи своята уникална карта с отбелязани върху нея указания за намиране на паролата към съкровището. Отборите трябваше да открият седем въпроса, скрити на различни места в училището – в класните стаи, по коридорите, във фоайетата, дори в тоалетните.

Въпросите бяха под формата на гатанки, чиито отговори служеха за сглобяване на паролата към съкровището. Всеки отбор имаше право на един жокер – подсказка за отговора на един от въпросите – предоставен любезно от любимия герой на децата – Флашко от страната на Спамчетата.

Участниците прекосиха коридорите на училището, потърсиха из стаите и надникнаха в тоалетните, за да намерят скритите въпроси. Отборите, които отговориха на гатанките, трябваше да сглобят парола от първите букви на всяка дума-отговор и да я въведат в компютъра, в който беше „заключен“ входът към съкровището в необятния интернет.

След много оспорвана битка и редица неуспешни опити, имаше победител, който успя да отключи съкровището и беше възнаграден с бурни овации от всички участници.

Печелившият отбор получи шампионска купа за най-добри постижения в областта на „безопасния интернет“.

През февруари за десета поредна година отбелязваме Международния ден за безопасен интернет, по инициатива на програмата „Безопасен интернет“ на Европейската комисия.

Инициативата цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. Тя достига до 100 държави в шест от седемте континента, включително и всички 27 страни членки на Европейския Съюз. В България в отбелязването на Деня се включиха над 80 организации от цялата страна.