Мнения

В шести клас ще се учи за “рая“, “еничари“ и “хайдути“

По отношение на чувствителните теми с понятията в учебниците по история, на общественото обсъждане във Враца, от МОН уточниха, че в тема 4 на програмата за шести клас „Османската империя и българите“ се въвеждат понятията „рая“, „еничари“ и „хайдути“.

Предвидено е съдържание за съпротивителните действия на българите, въстанията и бунтовете, има ги светците мъченици, опитите за съхраняване на българската народност в манастирите, посочиха експертите от Министерството. Те бяха категорични, че никога по никакъв начин терминът „съжителство“ не е бил използван за определяне на политическата система.

Обсъден беше и другият проблем, породил обществено напрежение – изучаването на Средновековието, от учениците, които сега са пети и шести клас. Няма да има ученик, който да не познава историята на Средновековието. Ще има випуски, за които ще се наложи да се преструктурира учебното съдържание, но то ще бъде направено така, че да не натовари излишно учениците или да създаде предизвикателство за учителите, обясниха от МОН.

Учителите и представителите на Министерството дискутираха върху въвеждането на понятията, съобразяването с детските познания, работните групи за изготвянето на учебните програми, написването на учебници и т.н.