Мнения

В „Чисти сърца“ учат децата на християнските ценности

За хората от Родопите името „Чисти сърца“ отдавна няма нужда от представяне. Организацията, дейността и целите й са добре известни на смолянчани. Центърът, който събира деца от града и околните селища, е символ на християнски добродетели и по детски отворени сърца за помощ към бедните и страдащите, за възпитание чрез творчество и вяра.

Младежкият център към храма „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян е създаден от едноименното сдружение преди 7 години и 8 месеца по идея на митрополита на Западно- и Средноевропейската ни епархия Антоний, който тогава беше епископ и служеше в Смолянската духовна околия. През годините в различните творчески ателиета и многобройни прояви са участвали стотици деца. Сега в Центъра творят около 60 хлапета в кръжоците по изкуство, вероучение, хорово пеене и журналистика, учат се да вярват в чудесата на Доброто и да помагат на ближния в нужда.

Ръководителите и възпитаниците на центъра получават множество награди и отличия от конкурси и фестивали, грамоти и благодарствени писма. През 2014 г. за 24 май община Смолян награди „Чисти сърца“ със значката на града, грамота и парична награда „За широкомащабна, разнообразна и последователна дейност в обществена полза, за духовно и творческо възпитание на младите хора в духа на общочовешките ценности, за множеството благотворителни инициативи и художествени постижения.“

Само за 2015 г. Центърът е спечелил множество престижни отличия. Сред тях е трета награда от конкурс за есе на Светия синод, посветен на Възкресение Христово, в който са участвали 3 хиляди хлапета от цялата страна.

„Чисти сърца“ честват рождения си ден всяка година в Деня на християнското семейство – 21 ноември.

Източник: standartnews.com