Ученици Училища

В час по религия с Антъни Хопкинс и Брад Пит

Какво е общото между червения килим на „Оскарите”  и едно занимание по религия  в клас?

29-годишна учителка по философия от Хуманитарната гимназия в Пловдив го откри, като създаде клуб „Вяра и ценности в киното”. Сбирките посещават ученици от 10. и 11. клас. Но вместо да учат жития на светии, гледат филми. Така през хитове с Брад Пит, Шон Пен и Антъни Хопкинс тийнейджърите отправят поглед към Бог и Църквата.

Нестандартната школска практика бе сред 15-те успешни модела, които се състезаваха на областна конференция „Хуманизъм и вяра”. Тя е първи етап от инициатива на МОН и се осъществява под тепетата от Регионалното управление по образование и Пловдивската света митрополия. През март и април предстоят областен тур и национален финал, за да се излъчат учителите с най-интересен и работещ подход към факултативното изучаване на религия в детската градина, начален етап, прогимназията и в горен курс.

Младата учителка по философия от ХГ „Св. св. Кирил и Методий” Недялка Тошева посяга към киното, за да помогне на учениците да възприемат сложни образи и понятия чрез енергията на изкуството, звука и образа. Така е по-достъпно да се дискутират фигурите на страдащия Христос и Сатаната, обяснява преподавателката. През света на киното учениците по-лесно вникват в религиозната тематика. Не отдалечават ли режисьорските интерпретации от истинските библейски образи? Когато има такъв прочит, го разглеждаме в контекста на религията, обяснява учителката.

Така приучава учениците и към критично мислене – като виждат различни гледни точки

Редовните членове на клуба са вярващи и ги води по-скоро интересът към религията, отколкото към киното. Филмите често провокират въпроси ​-например как силният Бог е възможно да страда, може ли да има добро без зло. Постепенно прекрачваме в днешния свят и това е смисълът – да намираме отговори на въпроси, които вълнуват учениците в техния живот, но като минем през други изразни средства, обяснява Недялка Тошева. В края на учебната година нейните възпитаници ще имат специална задача –  сами да заснемат свой филм по библейски сюжет.

Синтия Бошнакова е единайсетокласничка в паралелка с история и английски. „Записах се в клуба, защото обсъждаме важни за мен теми. Вярата помага на света да е по-добър и хората да са по-приветливи и удовлетворени”, споделя тя.

На десетокласничката Десислава Пернатова също е интересно.

Понеже е католичка, много се впечатлила от филма „Двамата папи”

Лентата  разказва за абдикацията на папа Бенедикт XVI, като повдига въпроса дали Църквата трябва да се променя заедно със света, или е по-силна, ако се държи за своите догми. Той донесе „Оскар” за главна мъжка роля на Джонатан Прайс, който играе кардинал Хорхе Берголио, и отличието на Амер​иканската филмова академия за поддържаща мъжка роля на Антъни Хопкинс, който пресъздава образа на папа Бенедикт ХVI. Техните различия според идеологиите и темперамента, както и теологичните спорове, които водят, направляват действието.

Сред филмите, които са прожектирани в ​клуба „Вяра и ценности в киното”, са също „Добрият Уил Хънтинг” с Робин Уилямс и „Дървото на живота” -американската експериментална фентъзи драма на режисьора Терънс Малик с Брад Пит и Шон Пен.

Лентата  има „Златна палма” от Кан, а в основата на сюжета са спомените на мъж на средна възраст от неговото детство в Тексас през 50-те години на фона на разказ за формирането на Вселената и появата и края на живота на Земята.

Отец Пантелеймон: Приеха ме като приятел

Когато протойерей Пантелеймон от храма „Св. Климент Охридски” в район „Западен” в Пловдив влезе в час по религия в кварталното ОУ „Васил Петлешков”, не му е трудно да намери общ език с децата. Опитът му на баща го е научил да намери с какво да се пошегува. И как по-лесно се стига до тях, като им прочете нещо, а после заедно го обсъдят.

Свещеникът води лекторски часове във факултативните занимания по  православие в учебното заведение.  Приемат ме приятелски, много от децата са от района и сме се срещали още в детската градина, споделя духовникът. Най-трудно им е на четвъртокласниците – все го питат как така Бог е с три лица. Случва се и да го търсят за помощ, когато някой някого удари или му вземе химикалката. В такива моменти отец Пантелеймон е помирител. „Не бива нещата да се взимат много на сериозно, защото това плаши децата. Всичко може да се реши по-лесно с усмивка”, казва свещеникът.

Когато за първи път го поканили, имало и притеснени родители, а и самият протойерей бил като на изпит. Когато самият той дава тестове на децата, винаги са за домашно.  Така родителите също виждат какво се прави в клас, замислят се над темите, има обратна връзка.  Наскоро баща споделил, че синът му на връщане от училище минава през църквата да запали свещ и да се помоли.

От училището разказват, че има промяна сред първокласниците – не се борят за лидерство, докато групата се сработва в началото на учебната година. Заниманията по религия с децата от 1., 2. и 4. клас са винаги последен час в петък, когато са най-уморени. Но излизат кротки и благи, вместо изнервени.

Тази учебна година подходили по нов начин и към празниците в класа – децата подготвили драматизация на притчи, а тържествата за Коледа и Деня на християнското семейство се състояли в храма.

1800 деца в групите в Пловдивско

1800 ученици са обхванати във факултативните форми по религия в Пловдивска област, които се посещават по желание. А в цялата епархия броят им надхвърля 4000.

„Заниманията по православие имат голяма роля за пробуждането на духовността и нравствените добродетели. А библейските теми често се преплитат с въпроси, които самите деца поставят – за приятелството и любовта”, казва преподавателката Тошка Стоева от ОУ „Гео Милев” в Белозем.  Там има 2  групи по религия с общо 45 четвъртокласници и отделно клуб „Християнче”.

Учителката с 12 г. опит провокира хлапетата да се включват в различни дейности, свързани с добротворчество и милосърдие, присъстват в храма на литургии и празници. Води ги и на поклоннически екскурзии. Вече са били в манастир „Св. св. Кирик и Юлита” в Горни Воден и в манастир „Св. Атанасий” в Златна ливада. През лятото хлапетата са гости и на сестра Филотея в духовен детски лагер в „Св. св. Кирик и Юлита”.

Школото събира деца от Белозем, Шишманци, Болярино и Чалъкови, в които съжителстват католици и източноправославни, които имат своите храмове. На всички празници се канят свещеници и от двете църкви, а школото е сред първите, които въведоха обучение по религия преди 10 г.

Източник: marica.bg