Институции Учители

В Художествената академия – заплати, дългове и студ

Получихме информация, че в Националната художествена академия (НХА) са използвани средства за заплати, за да се разплащат капиталови разходи.

Имахме и сигнал за неизплащането на стипендии в НХА, като са изразходвани средства за капиталови разходи, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод на протеста в НХА. Той уточни, че от сряда МОН има сигнал и за средствата за заплати в НХА, който ще бъде проверен. Ще констатираме, че има нецелево разходване на разходите, но отговорността е на ректора, заяви министър Вълчев, цитиран от БТА.

Не можем допълнително да ги подпомогнем, защото финансираме висшите училища по законова формула, която не можем да нарушим, коментира той.

Попитан дали в НХА ще си получат заплатите, министър Красимир Вълчев отговори, че „те са си избрали ректора и да го питат него дали ще си получат заплатите“. Аз може би ще мога да кажа до началото на следващата седмица ще се получат ли заплатите в НХА, след като направим проверка. Доколкото разбирам в момента, по-скоро няма да си получат пълния обем от възнагражденията, каза образователният министър.

Той заяви, че Законът за висшето образование регламентира крайна форма на академично самоуправление, в това число и финансова, и ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета.

„В НХА трябва да си правят сметката, трябва да държат отговорни ректора, защото те са го избирали, ние не сме го избирали. Дори и да искаме в момента да им помогнем, не можем, защото висшите училища ги финансираме по формула и това би било нарушение на формулата и на закона“, отбеляза отново министърът.

В НХА трябва да намерят изход от ситуацията, за нас това поставя въпроси, които отдавна сме си ги поставяли – дали автономията в този й вид е съпроводена с достатъчно отговорност, каза министър Вълчев.

„Говорихме вече с ректора, лошото е, че те се свързват с нас, само като имат проблеми. Предварително не питат, когато правят щуротии и глупости, не се свързват с нас, свързват се, когато има проблем. Ректорът ни каза, че счетоводителката го е подвела и са платили за новата сграда, без да си направят сметка“, коментира министър Вълчев. Той каза, че най-вероятно работещите в НХА няма да могат да си вземат пълните заплати.

Министър Красимир Вълчев коментира темата за НХА в Националния институт по метеорология и хидрология.

За какво протестират в НХА

Преподаватели и студенти от НХА се събраха в четвъртък на мълчалив протест в двора на учебното заведение с искане на средства за заплати за последния месец, за консумативи, както и за плащане на сметките за ток и вода.

Демонстрантите заявиха, че има информационно затъмнение къде са изчезнали средствата на Академията, като според тях парите са изразходвани неправилно.

Проблемът е, че няма пари в Националната художествена академия. Никой не може да ни даде отговор до този момент къде са парите, какво е станало със заплатите на преподаватели, служители работници и докторанти. Има една дупка, която е изпразнила всичките пари до края на годината, каза председателят на университетските синдикати ФУНИС в НХА доц. Цветан Стоянов, цитиран от БНР.

Източник: news.bg