Училища

В Хасково дезинфекцират училищата срещу хепатит

Акция по обеззаразяване и дезинфекция срещу хепатит ще бъде проведена в учебните заведения в Хасково. Шест училища от града и едно от близо село отчитат случаи на заразяване с коварната болест.

Лицензирани фирми ще се заемат със задачата на спрат разпространението на заболяването. Те ще дезинфекцитат класните стаи и санитарните възли. За целта от школата не пестят средства и се насочват към най-добрите препарати на пазара.

Учебните часове бяха намалени с по десет минути, за да може след приключването им да се стартира кампанията. Около 12 часа са нужни за преминаване въздействието на препаратите.

В езиковата гимназия „Проф. Асен Златаров“, която е най-голямото училище в региона, от 883 деца са болни 3 – в девети и единадесети клас. Всички ученици, контактни със заболелите, са преминали прегледи през медицинското лице на училището и са изпратени от личните си лекари за кръвни изследвания.

Това е единствения начин да се открие заболяването преди края на 50-дневния инкубационен период. Хепатитът е известен като „Болест на мръсните ръце“ и най-често се разпространява на места където се събират повече хора, които ползват едни и същи приспособления или уреди.

Снимка: mipa-bg.com