Училища

В училище в Шумен слагат таблет в раницата

Таблети в раниците, електронни уроци и електронни домашни – това очаква учениците от 5 а клас на СОУ „Сава Доброплодни“ от втория учебен срок, съобщава сайтът shmoko.bg. Най-голямото училище в Шумен е включено от МОН в пилотния проект по стратегията за ефективно внедряване на ИКТ (информационни и компютърни технологии) в образованието и науката 2014-2020 година.

С персонални устройства ще бъдат снабдени както учениците, така и учителите, които им преподават.

„Проектът е предвиден за училища, които имат над 600 ученици, а във випуска има повече от една паралелка, в пилотната част са обхванати 40 училища от страната и се радвам, че сме едно от тях“ коментира пред изданието директорът на училището Албена Иванова-Неделчева.

Училищното ръководство избрало от своя страна две паралелки петокласници, които изучават руски и немски. В едната децата ще са с таблети, а другата ще е контролна, за да могат да се сравни обучението с помощта на информационните технологии с „аналоговото“. Децата и учителите им ще бъдат оборудвани с Toshiba Satelit Click – който може да се определи най-простичко като лаптоп, на който се маха клавиатурата, или като таблет, на който се слага клавиатура. Устройствата ще бъдат използвани в подготовката по „История и цивилизация“, „География и икономика“, математика, „Човек и природа“, български и чужди езици.

„Учителите също ще бъдат оборудвани и обучени, обучението предстои и затова считам, че реалното прилагане на проекта на практика ще започне през втория учебен срок“, коментира още директорът.
Предстои да бъде изградена безжична интернет мрежа в училището, а освен от пилотните паралелки тя ще може да се използва и от останалите ученици и учители. За изпълнението на проекта СОУ „Сава Доброплодни“ ще получи в специален бюджет допълнителни 13920 лева за купуването на 40 таблета, но за да купи качествени крайни устройства ще дофинансира проекта със собствени средства.

Вкарването на информационните и компютърните технологии в класната стая и раницата на учениците цели увеличаване на интереса и мотивацията на децата в процеса на обучение, увеличаване на езиковите и математическите способности на българските ученици. Това е и първата стъпка към отварянето на образователната и научната среда към мобилните устройства, т. нар. m-learning.