Ученици

В училищата трябва повече движение

Спортът и изкуствата да са по-сериозно обхванати в целодневната форма на обучение иска просветният министър Сергей Игнатов. Той сподели, че обсъжда сериозно идеята с министъра на спорта Свилен Нейков.

Игнатов е категоричен, че неподвижното стоене на училищния чин освен неприятно е и нездравословно за децата. С повече движение те ще се чувстват по-добре според него.

Министърът отново подчерта, че в новия закон за училищното образование сериозно ще се обърне внимание на интерактивното преподаване и възприемане на материала. Игнатов не крие, че процесът ще отнеме време, тъй като голяма част от учителите ще трябва да минат през допълнителна квалификация.

Бившият ректор на НБУ сподели отново притесненията си, че учениците между пети и седми клас са затрупвани с материал, повечето от който го взимат години по-късно в университетите. Според него в клас 60 процента трябва да са запълнени от взимане на нови уроци, а останалите 40 да са за затвърждаване на знанията.

Подобни промени обаче не могат да се реализират за по-малко от 3 до 10 години. След този период ще могат да се отчетат първите резултати от реформата.

Утре, вторник, се очаква да бъде оповестена концепцията на МОМН за промени в системата.