Училища

В столично училище успехът се вдига заради…смартфони

„Когато преди 6 години забранихме телефоните в час на учениците, претърпяхме пълен провал. Тогава решихме да превърнем недостатъка в предимство. Позволихме им да ги използват в учебния процес и в следващите години успехът им се вдигна.“ Това разказва директорът на общинското 51-во средно училище в София Асен Александров за дигиталното образование.

51-во СУ „Елисавета Багряна“ е едно от училищата в София, в които предмети като математика, физика, химия, биология се изучават на специални интерактивни дъски, учениците ползват таблети, а телефоните не само не са забранени, а за тях дори има зарядни устройства във всяка класна стая.

„Днес получихме домашното си по математика по месинджър в нашата фейсбук група. Госпожата често ни праща QR кодове, ние ги сканираме с телефоните, за да ни препратят към линк с други задачи – обясняват ученици от 51-во СУ. – Често решаваме контролни директно в интернет платформи, а не по стария начин на лист. Така е много по-удобно, защото веднага виждаш правилните и грешните решения, точките и оценката си.“

„Има съпротива от страна на някои учители към преминаването от старите методи – от листна тетрадка към таблети и телефони, защото някои от по-възрастните преподаватели се притесняват да не се изложат, смятайки, че децата са много по-напреднали в технологиите от тях. Въпреки предразсъдъците обаче повечето от тях впоследствие се ентусиазират и разбират, че ние с децата можем да се учим взаимно“, разказва и зам.-директорът Ива Асенова. Тя е учила в Съединените щати да е зам.-директор в училище с нови технологии.

„Днешните деца не могат да научат нещо, ако не го видят с очите си. Да им се преподава по старата система е пълен абсурд – обяснява директорът Асен Александров. – Всяко нещо, което им обясниш, те веднага трябва да го видят, да го пипнат, да го изследват. За да започнат да учат, а не да зубрят. Така дигиналните технологии печелят време на нас, учителите, да ги учим на най-важните човешки ценности – на екипност, на емпатия, на емоционална и социална интелигентност.“

Източник: 24chasa.bg