Институции Ученици Училища

В София има достатъчно училища за всеки първолак, категорична е Кастрева

Вярвам, че още от следващата учебна година ще започне строителството на нови училищни сгради в столицата, защото за град като София това е много важно.

Все пак в момента в София има достатъчно голям капацитет, за да приеме деца, т.е. за всяко дете има място в столичните училища. Това сподели в сутрешния блок на БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат към Министерство на образованието в София-град.

По повод започналата кампания за записване на първокласници в София Кастрева посочи, че са постъпили три жалби от родителите във връзка с класиранията.

,,Единият от родителите бе пропуснал срока за подаването на заявление, докато другите са свързани с критериите. Искам да напомня, че родителите имат право да подадат заявление в неограничен брой училища, като по този начин детето им може да окаже, че е прието на две места и така тези две места да се окажат блокирани”, коментира тя и уточни, че ако дадено дете е класирано, това не означава, че е записано.

,,Обикновено на второ и трето класиране нещата си идват та мястото, така че нека родителите бъдат спокойни”, каза Кастрева и добави, че принципът за тригодишна уседналост е водещ критерий. По думите ѝ тези три години са обективни, тъй като такъв е принципът за уседналост навсякъде по света.

В заключение Ваня Кастрева заяви, че се надява от следващата учебна година да бъде въведено и онлайн кандидатстването в училищата.

Източник: novini.bg