Ученици

В Созопол ще се проведе І Международен фестивал на младите математици

От 19 до 26 септември в гр. Созопол ще се проведе първото издание на Международен фестивал на младите математици, организиран от ПМГ „Академик Никола Обрешков”, гр. Бургас.

Събитието се организира с помощта на общини Бургас и Созопол.

Фестивалът ще се проведе като отборно състезание под формата на т.нар. „Математически боеве” (спис. Математика – 1-ви и 4-ти брой 2010 г.). Отборите ще бъдат разпределени в 2 възрастови групи: 7-ми – 9-ти клас и 10-ти – 12-ти клас.

Среща ще си дадат младите математици от най-изявените училища у нас, техните руски връстници от Красноярския край, както и два смесени българо-румънски отбора.

Форумът е създаден по модела на математическите фестивали в Русия, като резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули”.

Математическите боеве се провеждат в четири тура, като всеки един от тях е с продължителност 8 часа. Те са отборно състезание на ученици и всеки отбор се състои от 6 човека. Чрез тях се проверяват възможностите на учениците да решават нестандартни задачи, работейки като отбор.

Амбициите на организаторите са този фестивал да се утвърди и да се превърне в традиционен, както и от догодина в състезанието да се включат отбори от всички съседни страни и региона.

Запитвания за фестивала има и от по-отдалечени страни като Италия, Унгария, Молдова, Финландия, Мексико и ЮАР. Възможно е и участието на силни азиатски отбори от Китай, Тайланд, Южна Корея, Индонезия, Хонконг и др.

Подробности за условията за участие и регламента са публикувани в сайта на ПМГ „Академик Никола Обрешков”.