Мнения

В Смолян стачкуват срещу некомпетентен директор

От синдикат „Образование“ за обезпокоени от острите проблеми в регионалната структура на „Подкрепа“ в Смолян, които са довели до начало на стачни действия на учители и служители в града, се казва в съобщение на синдиката до медиите от миналата седмица.

Сагата с ученическите общежития в града е многогодишна и е в резултат от безкрайно некомпетентното управление на директора на УО „Васил Димитров“, гр. Смолян. Безхаберният работодател грубо погазва нормативната база в системата и редовно не спазва колективните договорености, а социалният диалог е смела мечта, твърди председателят на синдиката Юлиян Петров.

В съобщението се посочва, че директорът Билянов, със загубата на общо седем съдебни дела е ощетил бюджета с 26 000 лева, по информация от регионалната организация, като с това е лишил учениците в общежитието от качество на образователната услуга, а учителите – от заплати и допълнителни плащания. Въпросният работодател е бил уволняван за некомпетентно управление два пъти, но успешни политически лобита са го запазили в системата.

Учители и служители, изпаднали в безизходица от липсата на категорични действия на институциите, използват най-острия законен вариант за защита на своите права и учебното заведение – ефективна стачка с предявени искания за безапелационно неспазване на КТД и липса на социален диалог.

Синдикат „Образование“ подкрепя исканията на стачкуващите и ще иска намеса на министъра на образованието проф. Тодор Танев.