Училища

В седем области обявяват грипна ваканция до дни

Учениците от осем области ще излизлязат в грипна ваканция до дни, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. В Поморие тя бе обявена вчера, а училищата в община Бургас са вече втори ден под карантина.

Свижданията в болниците, детските и женските консултации също са спрени като мярка срещу разрастване на заразата. Старозагорска област е на крачка от епидемията, тя може да бъде обявена още днес. В момента застрашени са още областите Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен.

Оказва се, че от ваксинирането през есента е нямало никаква полза, тъй като вирусът, който причинява заболяването от типа „Тексас“ е нов и срещу него нямаме имунитет.

Засега опасност от епидемия няма в Русенско, далече от епидемиологичните стойности е София-град и София област. По думите на специалистите обаче ако времето остане сравнително топло за сезона, броят на болните ще се увеличи.

Симптомите на грипа са добре познатите температура, кашлица и цялостно неразположение. За разлика от острите респираторни заболявания, при които отпадналостта, втрисанията и главоболието могат да ни мъчат с дни преди да се разболеем, грипът поваля заразения на легло буквално за часове.

За разлика от ОРЗ-а от него човек получава болки в мускулите и обилно изпотяване, пише „Монитор“.