Ученици

“В света на приказките” е темата на тазгодишното състезание по ИТ на община Благоевград

Второ общинско състезание по информационни технологии ще бъде проведено в Благоевград на 24-ти април, (събота) от 9.00 ч. Инициатор и основен организатор на събитието е Осмо СОУ „Арсени Костенцев“, в компютърните зали на което ще бъде проведено и състезанието. Съорганизаторите на състезанието са РИО Благоевград, Община Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“.  Идеята е да се предостави възможност за творческа изява на учениците със знания и практически умения в областта на Информационните технологии, да се стимулират читателските интереси и комуникативно-речевите умения на учениците от I – IV клас.
Председател на журито ще бъде доц.д-р Даниела Дурева, която е преподавател по информационни технологии в ЮЗУ „Н.Рилски“- Благоевград. В организационния екип на състезанието взимат участие двама учители, участвали в проект „Пътешествие из България“ и проект „Толерантност, приятелство и красота“, представени по време на VII-та национална конференция „ИТ в образованието – необходимата инвестиция в бъдещето на България“. Осмо СОУ „Арсени Костенцев“ бе домакин и на областния кръг на националното състезание „IT Знайко”.
Всички основни и средни общообразователни училища в рамките на Община Благоевград ще имат свои представители в състезанието – заявки за участие са направили 60 ученика от І до ІV клас. Участниците ще се състезават в 4 възрастови групи: І , ІІ ,ІІІ и ІV клас, като децата ще имат на разположение 40 минути за създаване на проект по темата „ В света на приказките”. Въз основа на практическата задача и оценка по показателите за всяка възрастова група, авторите на отличените от журито проекти ще бъдат класирани на І, ІІ и ІІІ място. Учениците от първи и втори клас ще демонстрират знания и умения за работа с програма  Paint, а учениците от трети клас – с програма MS Word. Четвъртокласниците ще имат право да избератпрограма – MS PowerPoint, Photo story 3 for Windows или Movie Maker. Първи ще се състезават участниците от І и ІV клас, а за останалите организаторите са подготвили занимания по интереси. Те ще се провеждат в клуб „Сръчни ръце”, клуб „Ние в Европа”, Екоклуб и кабинет по безопасност на движението, изградени по спечелен от училището проект към оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Състезанието ще завърши с детско парти, осигурено от спонсорите на проявата.
Наградите са осигурени от кмета на Благоевград г-н Паскалев, ректора на ЮЗУ „Н. Рилски“ проф.Мирчев и началника на РИО на МОН г-н Златанов. Свои награди за победителите ще осигури и Майкрософт България, увери Теодора Върбанова, мениджър Образователни програми. Проектите на всички участници ще бъдат представени на изложба във фоайето на Община Благоевград.
Първото общинско състезание по информационни технологии, което се проведе на 25. 04. 2009 г. на тема „Българските празници и обичаи”, предизвика голям интерес сред ученици, учители, родители и медии и се превърна в истински празник за участниците. Организаторите се надяват, че доброто сътрудничество между институциите ще продължи и състезанието ще се превърне в традиция за учениците в начална училищна възраст на Община Благоевград.
 
 Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg      и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg