Мнения

В САЩ четат все повече електронни книги

Все повече книги в САЩ се четат през електронен четец, показват резултати от анкета на изследователския център „Пю“, информира БТА.

Електронните читатели над 16 години са се увеличили с 16% през 2011, а за отминаващата си година са нараснали с още 23. В същото време данните, че книгите на хартиен носител се четат по-малко, не изненадват никого. Тук процентите падат от 72% до 67%.

От „Пю“ обявяват, че засиленото ползване на електронни книги съвпада с ръста в продажбите на устройства за четене на електронни книги.

В анкетата са изследвани читателските тенденции сред 3/4 от американците, които са прочели поне една книга през тази година. В края на 2011 г. делът на притежателите на таблет или устройство за четене на „е-книга“ е бил 18 на сто, а сега е вече 33% от читателите.

Електронните книги са приоритет при хора с висше образование на възраст от 30 до 49 години, които разполагат с годишен доход от $ 75 000 годишно. Библиотеките не се оплакват, тъй като увеличават броя на заеманите електронни книги, което е нова ниша в бранша.

Анкетирани са били 2252 души на възраст 16 и повече години на територията на цялата страна. Статистическата грешка варира в диапазона плюс-минус 2,7%.