Мнения

В САЩ определиха най-безперспективните специалности

Хората отвъд Голямата локва са наричани по много начини във връзка с техни качества, но освен всичко друго са и прагматици, които обичат да проучват всичко, правят класации, анализират.

И докато напоследък свикнахме с класациите на най-добрите университети и най-перспективните специалности, то от  H&R Block се оказва че търсят и са намерили топ 10 на най-безперспективните такива.

До изводите се стига чрез изследване на различни специалности, на каква заплата са започнали след завършване на висшето образование, къде и в какви индустрии. Оформят анализ как дадена специалност може да предопредели бъдещето на даден човек и каква заплата ще получава. Определят и най-лошите университетски специалности, които не толкова са лоши, а са безперспективни.

Много важно уточнение е, че анализът е за САЩ. Специален такъв за Европа не е правен, но въпреки малките корекции, едва ли резултатите ще са кой знае колко по-различни.

И така. Оценката за най-добрите и най-лошите специалности е дадена от завършили студенти и все още учещи.

Топ 10 на най-лошите, най-безперспективните специалности:

1. Антропология и археология
2. Филмово/видео и фотографско изкуство
3. Изящно изкуство
4. Философия и религиозни науки
5. Либерални изкуства
6. Музика
7. Фитнес обучение
8. Комерсиални изкуства и графичен дизайн
9. История
10. Английски език и литература

Най-търсените специалисти са учили следните специалности:

1. Бизнес – 31%
2. Компютърни и информационни науки – 24%
3. Инженерни науки – 17%
4. Медицина – 10%
5. Математика и статистика – 9%
6. Инженерни технологии – 9%

Средната стартова заплата за завършили висше образование през 2014 г. в САЩ е била 45 633 долара, а през 2013 г. – 44 482 долара. Най-високо е било заплащането в добивната промишленост и особено при нефт. Стартовата заплата в тази сфера е била 86 600 долара. На второ място са мениджърите в компании и предприятия с 57 891 долара.

Източник: danybon.com