Учители

В Русия недоволстват от промяната в българските учебници

Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат пренаписани.

По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пише официалният печатен орган на Правителството на Руската Федерация „Российская газета“, предаде „Фокус“.

Става въпрос за пет пособия за десети клас на няколко издателства, които бяха върнати за доработка в началото на лятото. С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници.

За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“. В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг. В отговор в българското издание „Рикошет“ се появи статия със заглавие „Кого заблуждавате, господа“.

„По всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм. Министърът на образованието Красимир Вълчев похвали „гражданската позиция“ на дейците от Американския университет“, се казва в материала. Авторът Вилиана Христова отбелязва, че в новата учебна програма по история за десети клас историята действително е представена „въвеждаща в заблуждение манипулативна и тенденциозна“ позиция. Цяло поколение бащи и дядовци са записани като престъпници. Младите хора не разбират, че България е била сателит на Хитлер, че българските партизани имат принос за победата над фашизма, че Москва не е изоставила българите, които след 1944 година вземат страната на Червената армия.

В статията се казва, че младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%. При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението. „Учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, заключава авторът.

Източник: fakti.bg