Ученици

В Русе разкриха схема за пропускане на часовете по физическо

На отлично разработена система за производство на фалшиви медицински удостоверения, с които ученици са се освобождавали от часовете по физическо възпитание са се натъкнали районният център по здравеопазване и регионалния просветен инспекторат в Русе, съобщи началникът на здравния център д-р Николай Събев.

Той разкрива механизмите, по които се стига до грубите нарушения. В системата участват брокери, които офертират учениците, както и такива, които фалшифицират печати на лични лекари и комисии. Трети пък са използвали връзките си в книжарници, откъдето се снабдяват с бланки и печатат върху тях нужните текстове.

Цената на услугата варира от 3 лв до „значително повече“, информират от здравния център и инспектората. От там регистрират тревожните данни за десетократно увеличение на броя на освободените от физическо деца в гимназиалните класове спрямо тези в началния курс.

Вестта идва в момент, в който зачестяват тревожните сигнали за рязко влошаване на здравословното състояние на българските деца. Все по-голям е процентът на тези с наднормено тегло, което пък е предпоставка номер 1 за бъдещи тежки заболявания.