Ученици

В родината на Skype ще програмират от първи клас

В Естония ще бъде даден старт на интересна програма, в която децата от начален курс ще се учат да програмират, информира „Форбс“, цитиран от Вести.бг. Целта е младото поколение в страната да се справя по-добре в света на технологиите.

Естония е малка страна с население от около 1.3 млн. души, но за сметка на това се развива с изключително бързи темпове от 1990 г. насам, когато получава независимост след близо половин век влияние от СССР.

IT сферата е една от насоките, в които страната се развива най-добре. Едва ли е случаен фактът, че световният лидер в областта на размяната на съобщение и глас в реално време Skype е създаден тук. Отскоро прибалтийската държава стана една от малкото, в която функционира изцяло електронно правителство.

Програмата ще обхване деца и младежи на възраст от 7 до 19 години. В Естония има 550 училища, а в пилотната програма, наречена „ProgeTiiger“ ще вземат участие около 20-ина от тях. Проектът се основава на публично-частно партньорство, като правителството ще го финансира с около € 70 000 до края на годината.

Инициатор на програмата е Аве Лаурингсон. Идеята й хрумнала миналия декември.

Тя смята, че децата са готови за това предизвикателство, тъй като от много малки са наясно с технологичните джаджи. Първите уроци в програмирането според нея е една логична стъпка напред в тяхното развитие.

„Инициативата е уникална. Другите страни имат часове по програмиране в гимназията, но не и в началното училище. Компютрите и програмите не са просто някакви неща сами по себе си. Те са ключът към креативността, който отключва възможностите за използване на технологиите по „умен“ начин.

„Ние сме само 1,3 млн., така че не ни е трудно да развиваме подобни проекти, казва още Лаурингсон.