Учители

В програмата на кабинета било заложено увеличение на учителските заплати

В програмата на правителството е заложено и номинално, и като процент увеличение на средствата за образование. В следващите 10 години в пенсионна възраст влизат 45 хиляди педагогически специалисти – това е половината от системата, алармира за проблема Найден Зеленогорски. В момента България отделя към 3,5 % от БВП за образование, а скандинавските страни – около 6-7 % и виждаме разликата в нивата на образование.

Да се стремим и да работим за финансиране на образованието е важно. Имаше спекулации, но съм убеден, че и министър-председателят, и финансовият министър, и всички ние ще направим необходимото в сектора, защото е въпрос и на национална сигурност. Ако проблемите в демографията и образованието не се решат в идните 5 до 10 години, ще имаме големи проблеми в България, каза пред „Bulgaria on Air“ съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Извинете, но учител да започва със 600 лева заплата, а със стаж да взема 700 лева заплата – това е под средното ниво у нас. В следващите 10 години в пенсионна възраст влизат 45 хиляди от педагогическите специалисти – това е половината от системата. Тогава какво правим – кой образова децата ни?“, попита Зеленогорски. 

Източник: actualno.com