Ученици

В подготовка за 15 септември

Двайсетина дни преди първия учебен ден, емоциите и вълненията особено в първокласниците и техните родители приближават своята пикова точка. Докато децата обаче тръпнат в нетърпение да научат букви и цифри, техните майки и бащи се вълнуват от по-тривиални неща.

Основната тема в голям брой от семействата с първолаци са финансовите измерения на училищното предизвикателство. Те варират от-до, а добрата новина е, че конкуренцията в бранша доведе до атрактивни и като цена и като вид стоки за най-малките ученици.

Дали ще се пазарува от класическа книжарница или ще се разчита на промоциите в големите хипермаркети, правило номер 1 е да не се купува нищо без консултация с учителя. Причината е както в личните предпочитания на преподавателите, така и в изискванията, които биха могли да имат отделните училища.

Специалисти са на мнение, че за около 50-80 лв могат да се набавят пособията, необходими за цялата година. Тук се включват задължителните модели тетрадки, моливи, химикали, етикети, флумастри, блокове за рисуване, линии, гумички и т.н. Учебниците се осигуряват от училището.

Най-важна обаче остава раницата. От правоъгълните и изляти по калъп ученически чанти, които можеха да се носят само на гърба вече няма и помен. За сметка на това пазарът е наводнен от всевъзможни варианти на приспособления за пренасяне на тетрадките и учебниците. Задължително е да се търси ортопедична раница, която да не уврежда детето и да му донесе неприятни здравословни проблеми.

Пазарът е наводнен със стока, която изглежда добре, но не винаги е най-доброто решение за първокласника. От няколко дни вече текат различни промоции в хипермаркетите, в които се включват и раници, при това на доста атрактивни цени. Има и доста евтини, на цени до 30-на лева. В златната среда се намира стока за 50-60 лв, а качеството трябва да се търси в продуктите на доказани марки, които може и да надхърлят 80-90 лв.

Простата сметка показва, че за сума от порядъка на 150 лв детето ще бъде осигурено откъм пособия от септември до май.

Разбира се подготовката за първият учебен ден не включва само гореспоменатите дейности. традицията повялява на празник да се купи нещо ново, а при първолаците тенденцията е още по-ясно изразена у нас. Тъй като задължителни униформи има в малко училища в страната, ценовият диапазон на останалите дрехи и аксесоари е доста голям.

На доста места в страната вече вървят промоции за закупуване и на детско облекло, при това на поносими цени.

Oще по темата