Училища

В повечето училища в страната има видеонаблюдение

В МОН е изготвена ясна картина какво е състоянието със сигурността в училищата в цялата страна, ясно е къде са пробойните и там ще бъде инвестирано приоритетно, заяви на пресконференция в понеделник министърът на образованието Меглена Кунева.

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите – в 1740. Всички училища, в които се провеждат матури са с видеонаблюдение. Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места.

„В София камери няма само в 14 училища“, посочи Кунева.

Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които дворът се заключва, е 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до двора е 1515. Министърът посочи, че сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време.

Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а училищата с пазачи от охранителна фирма са 658. Има и такива с договори със СОД.

Отделно в момента върви обучение от Синдиката на българските учители, в сътрудничество с МОН, за реакция при кризи, тип терористични нападения. Във всяка област по 100 учители и директори минават през обучението, съобщи още вицепремиерът.