Училища

В Пловдив стартират мащабна акция за реставрация на училище – паметник на културата

Благотворителен великденски базар с боядисани яйца, козунаци, курабии и украса за празника организира Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ от 25 до 28 април в ОУ „Княз Александър Първи“ и Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий“.

Предметите за продажба са изработени от учениците с помощта на родителите и учителите им, които са на мнение, че подобни инициативи имат възпитателен характер, защото помагат на децата да се запознаят с историята на България и културните ни ценности, както и да оценят усилията, вложени от предците ни при основаването на първите светски училища.

Всички събрани средства ще се използват за реставрацията и ремонта на сградата на ул. „Хан Кубрат“ №15 в Пловдив, в която сега се помещават двете училища, но която още през Възраждането е била храм на образованието.

Сградата, която е паметник на културата, е на 156 години и в нея се е помещавала бившата Пловдивска мъжка гимназия, обяснява президентът на клуба доц. д-р Диляна Вичева. По нея не са правени ремонти от 80-те години на миналия век насам, а за този период училищната база сериозно се е амортизирала.

Организаторите на инициативата са наясно, че само с една акция няма да съберат нужните средства, затова смятат тя да е началото на серия от подобни дейности.

След базара, който ще бъде открит днес, 25 април, предстои нова инициатива на 24 май – най-българския празник, когато ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязва и патронния си празник, припомни доц. Вичева.

Безценното значение на проекта се засилва от факта, че зад стените на основаното от Найден Геров на 1 септември 1850 г. първоначално като Пловдивско училище са учили бележитите българи Васил Иванов Кунчев – Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.

Базарът ще бъде разположен във фоайето на ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив от 25 до 28 април.