Училища

В Плевен ще дофинансират маломерни паралелки в три училища

В Плевен ще бъдат дофинансирани маломерни паралелки в три общински училища.

Това съобщи в пресклуба на БТА председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветник от ГЕРБ. Той уточни, че решението е взето от общинските съветници.

В СУ „Анастасия Димитрова“ – Плевен ще съществува паралелка в първи клас с деветима ученици – единствена в училището, като общият брой на учениците от първи до седми клас е 90. В СУ „П. Яворов“ – Плевен остава профилираната паралелка с икономическа насоченост в 10 клас с деветима ученици.

Учебното заведение е гарантирало, че разполага със средства за обезпечаване на учебния процес извън определените единни разходни стандарти. В основното училище „Отец Паисий“ в с. Опанец ще бъде запазена слята паралелка за първи и втори клас от 8 ученици и за трети клас самостоятелна паралелка с петима ученици. С решения на Общинския съвет от септември и октомври м.г. на училището е разрешено сформиране на маломерни и слети паралелки с по-малко от 10 ученици и са одобрени средства за обезпечаване на учебния процес извън определените стандарти.

Отпуснатите допълнителни средства за СУ „Анастасия Димитрова“ са 321,80 лв., за СУ „П.Яворов“ – 321, 80 лв., за ОУ „Отец Паисий“ – 643,60 лв. Те ще бъдат взети от резерва на общинския бюджет, каза Мартин Митев.

Източник: novini.bg