Ученици

В Перник стартира форумът “За чисто училище“

Международния форум „За чисто училище“, който събира повече от 60 ученици от четири балкански държави – България, Турция, Сърбия и Македония, беше открит днес в ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ в Перник.

„Искаме да покажем, че тук можем да правим хубави неща. Идеята приоритетът на всяко училище да е разделното събиране на отпадци, тръгна от Перник“, обяви директорът на школото Самуил Шейнин.

Каузата се приема с въодушевление както от ученици от училището, така и от техни връстници от чужбина.

Специални гости на откриването бяха Евдокия Манева- заместник-министър на околната среда и водите, Янка Такева- председател на Синдиката на българските учители,  както и кметът на община Перник Росица Янакиева, областният управител Иво Петров, гости от чужбина и директори на пернишки училища.

„Тази година министерството реши да помоли автори да напишат разкази за природата. Тук вие ще прочетете интересни неща за усилията за опазване на природата, за животинския и растителния свят“, каза Евдокия Манева, която подари на  библиотеката в училището книги, издадени от Министерството на околната среда и водите.

Все повече хора разбират, колко е важно да се опазва околната среда. За много хора идеята вече е ежедневие. Увеличават се зелените инициативи и зелените организации. Ролята на училището пък е много силна, когато трябва да се обяснят ползите от опазването на околната среда на подрастващите“, каза още тя.

На кръглата маса днес бяха взети и решения, свързани с развиването на инициативата. Сред тях са засаждане на дръвчета и присъединяване на още училища в инициативата. Целта е до 2015-та година в кампанията да се включат 200 000 училища от целия свят.

От утре започват и заниманията на учениците в екипи. Те ще работят в три направления- изработване на рециклирана хартия на призив към всяка една институция, засаждане на цветя и изготвяне на комплекти със лого за разделно изхвърляне на отпадъци, което ще се поставя върху отделните кофи.

Още по темата