Мнения

В парламента чакат законите на Сергей Игнатов

Шефът на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков подкани министъра на просветата Сергей Игнатов да внесе най-после в Народното събрание закопроектите за предучилищното и училищното и висшето образование, пише днес „Труд“.

„През декември трябваше да видим този за средното образование. За висшето ни го обещават още от септември. Сега министърът е казал, че в края на януари ще започва дискусията по втория законопроект“, обясни Стоичков пред всекидневника.

Той смята, че ако до март нормативните документи не се появят на депутатските банки, нови закони няма да има и тази година. В същото време обаче преди няколко дни стана ясно, че Европа ни натиска все повече за реформи в сферата, тъй като сме сред най-зле образованите страни на Стария континент.

Проектът за закон в училищата вървял по-добре от този за университетите, добавя още Стоичков.

Председателят на комисията подкрепи идеите на министерството за намаляване на броя на извинените отсъствия. Той споделя още, че е договорил с работодателските организации да плащат за обучението на избрани от тях студенти срещу условието да работят при тях, след като се дипломират. Бизнесът обаче поискал обезщетение за финанси, в случай че студентът замине за чужбина.

„Плащаме на младеж две години, а на третата – той изчезва“, дали примери бизнесмени.