Ученици Училища

В още четири области учениците излизат в грипна ваканция

В нови четири области – Русе, Стара Загора, Троян и София-област, от днес е обявена грипна ваканция за учениците от всички училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От 5 до 9 март, включително, няма да учат в областите Русе и София-област.

На 5 и 6 март няма да са на училище учениците в област Стара Загора.

Продължават да не учат до края на седмицата и учениците в областите Бургас, Перник и Шумен.

Частично е обявена грипна ваканция в общините Благоевград, Петрич и Сандански. Не учат и в общините Варна, Бяла и Провадия. В две училища са преустановени занятията в габровските общини Дряново и Трявна.

Няма да има учебен процес в училищата в Граф Игнатиево и в село Труд, област Пловдив, до 10 март, включително.

Утре няма да учат и в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево, област Добрич, както и в общините Дулово и Ситово, област Силистра, и учениците в Основното училище „Христо Смирненски“ в село Мост, област Кърджали.

На 5 и 6 март няма да има учебни часове и в две училища в село Чепинци и в град Смолян, област Смолян.

В община Троян е обявена епидемична обстановка, прекратени са учебните занятия в училищата от 5 до 10 март включително, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч.

От там посочват, че в дните 2-4 март са нараснали случаите с остри респираторни заболявания /ОРЗ/ и грип на територията на общината. Оформена е висока заболеваемост над епидемичната за областта. Във възрастовите групи 5-14 години е 431,6 на 10 хиляди население, а за 15-29 години – 392 на 10 хиляди население, което завишение е започнало в последните дни на предходната седмица.

От СУ „Климент Охридски“ в Троян през изминалата седмица и от ОУ „Васил Левски“ в село Борима през настоящата са постъпили сигнали за висок процент отсъстващи болни ученици, което е потвърдено и от Регионалното управление на образованието в Ловеч, допълват от РЗИ. Разпоредени са противоепидемични мерки за община Троян. От дирекция „Надзор на заразните болести“ на РЗИ – Ловеч, препоръчват гражданите с оплаквания непременно да се обръщат към общопрактикуващия си лекар и да спазват строга лична хигиена, да не се предприема самолечение.

В случай на възникване на заболяване е необходимо да се ограничат до минимум контактите на болния в семейството, на работното място, в детското и учебното заведение, с цел да се ограничи разпространението на вирусната инфекция.

Източник: novini.bg