Ученици Училища

В омуртажко училище работят за интерация на малцинствата

В омуртажко училище ще работят за образователна интеграция и пълноценна социализация на ученици от етническите малцинства.

Второ НУ “В. Левски” спечели проекта “Изкуството да променяме нашия свят” и с него ще са ангажирани общо 38 души – ученици, учители и родители, обхванати в различни дейности, коментира директорът Татяна Петрова пред БТА.

Мобилните дейности ще се осъществят чрез посещения в училища с преобладаващ брой на ученици от мнозинството. Възпитаниците на Второ НУ ще участват в инициативи на общината, с което ще разширят контактите си с връстници. В работата ще им съдействат и ще ги подкрепят участващите в проекта учители и родители, уточни директорът. Целта е да се развие у децата чувство за равнопоставеност, да придобият увереност във възможностите си. Другата задача е задържане в образователната система на децата и учениците от етническите малцинства, каза Татяна Петрова. Ще бъдат организирани дискусии и съвместни уроци на тема “Единни в многообразието”.

Познавателната игра “Ние и Европа” ще даде възможност на децата на демонстрират знания за държавите, в които работят техните родители.

По думите на Петрова една голяма част от учениците им се отглеждат от баби и дядовци, докато родителите им са на гурбет. “Ще бъда до теб” е наименованието на екскурзията до Белене, а през лялото ще бъде “Морското приключение”, целта на което е омуртажките деца да се срещнат и с чужденци на техните години.

Продължителността на проекта е девет месеца, а в дейностите ще бъдат вложени почти 20 000 лева. Това е четвъртият проект, който учебното заведение разработва пред Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. През тази учебна година тук се обучават и възпитават общо 94 деца.

Източник: novini.bg