Учители

В началото на учебната година не достигат учители

Кадровото обезпечаване на системата е един от основните проблеми в образованието и това се дължи на ниското заплащане. Това коментира председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева. 

Тя посочи, че през тази година на пазара няма учители по математика, по информатика и чуждоезиково обучение. 

По думите й през новата учебна година се очаква около 2000 учители да бъдат „нередовни“, което означава, че те нямат педагогическа правоспособност, а са завършили примерно езикова гимназия и отиват да преподават. Такева смята, че директорите, които са пенсионирали учители в тези области, ще се наложи да ги върнат на работа. 

Млади хора не влизат в системата, коментира още Такева и уточни, че около 200 млади учители влизат в системата, но до средата на декември половината са напуснали, защото им е трудно да се адаптират. Обикновено влизат млади учители, които имат педагогическа способност, но са работили в други сфери, каза още тя.

Според нея, за да се подобри ситуацията с кадрите трябва да се повишат възнаграждения, необходимо е да се подобрят условията и организацията на работа. Такева посочи, че Синдикатът на българските учители е направил предложение с няколко политики в тази посока към министерството. Сред тях например е стратегия за поетапното пенсиониране на педагогическата колегия, за да не бъде оголена системата.

Такева добави, че синдикатът ще иска увеличение на учителските заплати през 2017 година. По думите й министерството трябва да договори 300 милиона лева повече за образованието спрямо бюджета за тази година. От тези средства около 130 милиона са необходими за 10-процентово увеличение на заплатите на учителите, обясни тя, съобщи БТА. Останалите средства са за покриване на изискванията на новия закон за училищното образование.

Източник: dnes.bg