Ученици

В навечерието на Коледа Майкрософт България ще зарадва изявени ученици със сто абонамента за списание National Geographic Kids

Според Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България, децата често имат по-добри компютърни умения дори от своите родители и четат много в Интернет, но е добре да научават повече за света и от книгите и списанията: „Надявам се този коледен подарък да даде нов стимул на учениците да са успешни и през следващата година. Четенето открива нов свят пред децата и не може да се сравни с нищо друго. В днешния свят ние като родители имаме отговорността да насърчаваме децата си да откриват света чрез разнообразни източници на информация както в Мрежата, така и офлайн.”
Допълнително още 20 абонамента ше бъдат подарени и на учителите с най-много представители на състезанието за двата кръга като общ абонамент за класа.
Останалите абонаменти ще бъдат разпределени между участниците във видео конкурса „Коледа в училище“, обявен от Мрежата на учителите – новатори и в партньорство с детския сайт Dechica.com и Националния съвет за безопасен Интернет. Клиповете трябва да са с дължина до 20 минути и да са тясно свързани с посрещането на Коледа и Нова година. Желаещите трябва да публикуват видео творбите си онлайн на адрес https://teacher.bg/gallery/ в категория „Коледа в училище”.
Списанието NG KIDS България е оригинален подарък, който предлага интересни материали от света на науката, технологиите, чудесата на света, дивата природа, екстремните спортове и приключенията за деца на възраст от 6 до 12 години. Всеки брой достига до над 2 милиона малки откриватели в САЩ, Латинска Америка, Европа, Азия и Африка.
Освен богато илюстрирани любопитни факти и увлекателни материали, NG KIDS България дава на малките читатели и възможността да упражняват английски език. Всеки брой на изданието съдържа секция Easy English for Kids, в която част от материалите са поместени в оригинал на английски език. Аудиоверсията на тези материали може да бъде чута в Интернет на адрес: kids.nationalgeographic.bg.
Състезанието IT Знайко се организира от Майкрософт България и Сдружение „Образование и технологии”. Използват се съвременни технологии за комуникация и обмен на данни в средата Live@Edu. В първия кръг на състезанието на тема „Будители” взеха участие повече от 250 ученици от цялата страна.
Според  доц. д-р Румяна Папанчева, председател на УС на Сдружение „Образование и технологии”: „С всяка изминала година учениците от 1 до 4 клас проявяват все по-голям интерес към информационните технологии. Използването на технологиите в учебния процес изостава като темпо спрямо скоростта, с която се вдига нивото на умения за работа с компютър у малките ученици. Последните години екипът ни положи много усилия да бъде в помощ на учителите в посока интегриране на технологиите в учебния процес. Разработихме Модел за интердисциплинарно проектно-ориентирано обучение при интегриране на технологиите в началното училище. В рамките на програмата “Партньори в познанието” на Майкрософт бяха проведени десетки тренинги за учители, през които преминаха над 1500 начални учители от цялата страна. Целта ни е да провокираме децата си да използват компютъра и технологиите за решаване на учебни задачи, за проява на творческо и критично мислене. Състезанието IT Знайко има за цел да даде възможност на учениците от началното училище да покажат уменията си за работа с ИТ, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.”