В Мездра се пребориха за две селски училища

В Мездра се пребориха за две селски училища

Въпреки малкият брой на децата в две села в община Мездра, местното ръководство е направило всичко възможно за да запази училищата в тях, информира БНТ.

През миналата учебна година в с. Моравица са се обучавали малко над 50 деца, които са разделени в три слети и две маломерни паралелки. Все още не е ясно колко ученици ще има тази есен, тъй като има деца, които са предпочели да се преместят в Мездра.

Овехтели чинове, старовремски черни дъски и липса на компютри, такава е обстановката в селското училище. Учителите обаче се хвалят, че на външното оценяване възпитаниците им се представили не по-зле от градските деца.

“Децата, които остават тук, са на социално слаби родители и нямат възможност да ги издържат в града. Някои от тях няма да продължат да учат, ако се закрие училището”, коментира Камелия Цветкова, директор на училището.

“Имаме училища с по 30 ученици. Но пък където върви добре учебният процес, все пак се преподава и обучава, може би си заслужава”, допълва Иван Аспарухов, кмет на община Мездра.

От общината са категорични, че ще продължат да отделят средства от хазната, защото всяко дете заслужава да получи образование.

Коментари във Facebook