Училища

В Мездра се пребориха за две селски училища

Въпреки малкият брой на децата в две села в община Мездра, местното ръководство е направило всичко възможно за да запази училищата в тях, информира БНТ.

През миналата учебна година в с. Моравица са се обучавали малко над 50 деца, които са разделени в три слети и две маломерни паралелки. Все още не е ясно колко ученици ще има тази есен, тъй като има деца, които са предпочели да се преместят в Мездра.

Овехтели чинове, старовремски черни дъски и липса на компютри, такава е обстановката в селското училище. Учителите обаче се хвалят, че на външното оценяване възпитаниците им се представили не по-зле от градските деца.

„Децата, които остават тук, са на социално слаби родители и нямат възможност да ги издържат в града. Някои от тях няма да продължат да учат, ако се закрие училището“, коментира Камелия Цветкова, директор на училището.

„Имаме училища с по 30 ученици. Но пък където върви добре учебният процес, все пак се преподава и обучава, може би си заслужава“, допълва Иван Аспарухов, кмет на община Мездра.

От общината са категорични, че ще продължат да отделят средства от хазната, защото всяко дете заслужава да получи образование.