Училища

В крайна сметка девет бомбени заплахи вчера!

В крайна сметка заплашените с взривни устройства училища в София вчера са били девет, четем днес в „Монитор“. Основната версия, по която се работи, е спасение от изпитвания или осигуряване на „лонг уикенд“ – още един почивен ден след събота и неделя.

Сигналите са били подадени до 16 ч вчера на 112 и са общо девет. Полицията определя това като истински прецедент.

Обажданията започват около 9:00 ч. Те са от различни точки на столицата, от улични телефони и мобилни апарати. Според главен инспектор Виолета Аланджийска, началник група „Детска престъпност“ към СДВР, това изключва подозрението само върху едно лице.

Тя споделя, че заплахите през миналата седмица са били по около две на ден, като тогава се съобщавало за бомби в училищата в по-крайните столични квартали.

Вчера обаче под заплаха са били предимно елитни школа като Първа английска гимназия, СМГ, Френската гимназия и Професионалната гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, пише още „Монитор“.

Гласовете от другата страна на линията са били и момичешки и момчешки. Някои от вчерашните си приличали с тези от миналата седмица. Има и глас на възрастен мъж. В полицията вече имат кръг от заподозрени, но все още не могат да определят инцидентите като организирани обаждания.

Евакуирането на някои от училищата е сериозен проблем, тъй като малките ученици не могат да бъдат пускани през придружители. Това налага обаждане на родителите, които излизат от работа, за да си ги приберат.

„Решението дали да се спрат часовете за целия ден е на директорите“, обясни Аланджийска. Тя е категорична, че извършителите ще бъдат заловени и ще се сблъскат с цялата строгост на закона.

Според Наказателния кодекс подобно престъпление се наказва с до две години затвор. Ако то обаче е извършено от непълнолетен, тогава наказанието се свежда до предупреждение или настаняване във възпитателно училище.

Още по темата