Учители

В кои страни учителската професия е най-уважавана?

Ново проучване на неправителствената организация Varkey Foundation, която се стреми да подобри образованието за бедните деца, показва нивото на уважение към учителите в 35 страни, пише Световният икономически форум (WEF).

Организацията е анкетирала 1000 учители във всяка икономика. Най-високата оценка в изследването е 100 точки. Резултатите показват, че учителската професия е най-уважавана в Китай, като на втора позиция в класацията се нарежда Малайзия.

Учителите в Япония, които имат под 40 точки, са много по-малко уважавани в сравнение с колегите си в останалите страни в Азия.

Ситуацията изглежда още по-мрачно в Бразилия и Израел, където статутът на учителя е оценен съответно с 1 и 6.5 точки.

В анкетното проучване са включени въпроси към родителите дали биха окуражавали децата си да станат учители. В Индия, Китай, Гана и Малайзия е най-голям делът на родителите, които биха мотивирали децата си да станат учители.

В Европа се наблюдават високи нива на песимизъм относно поведението на учениците. В Азия, Африка и Близкия изток ситуацията изглежда по-оптимистична. 80% от респондентите в Китай смятат, че учениците уважават учителите.

През следващите години учителите ще имат важна роля в подготовката на младите за технологии като интернет на нещата, изкуствен интелект, роботика и други от Четвъртата индустриална революция.

Докладът на WEF за бъдещето на работните места показва, че служителите, чиито професии ще бъдат автоматизирани, трябва да подобрят уменията си.

Бързите промени на трудовия пазар ще създадат предизвикателства и за учителите. Необходимо е да се инвестира в подобряването на учебния процес, за да се развиват умения на учениците, които ще са нужни за професиите на бъдещето, се посочва в доклада на WEF.

Източник: bloombergtv.bg