Мнения

В клас и през юли – пълен абсурд! Ето защо…

Поредният абсурден проект на просветното министерство разбуни учителския дух, с пълно основание. Става въпрос за намерението на чиновниците да въведат по-дълга учебна година, за сметка на повече ваканция по Коледа.

Така, на практика, за учениците от горните класове ще има една дълга, мъчителна седмица, която ще искат да „избутат” колкото се може по-бързо и неефективно. Мъката, обаче, не е само за децата.

По всяка вероятност никой от „умните” мислители, съставили този проект, не е стъпвал в класна стая през юни. Защото иначе поне някой от тях щеше да е наясно, че последната седмица на обучение е истински ад за учителите. Вниманието на учениците е изключително трудно да бъде уловено, какво остава да е задържано, защото годината е почти приключена и децата мислят само за ваканция.

На всичкото отгоре, педагозите се потят на 40-градусова жега в класните стаи, в които масово няма климатици (а би трябвало да има, според трудовото законодателство), като така работата им става неимоверно по-тежка.

Ако толкова искат да удължават учебната година, би било доста по-разумно това да стане през септември, когато учениците са отпочинали и внимават в час. Освен това е и по-хладно. В крайна сметка, в голяма част от Северна Америка и Европа учебната година започва от началото на септември, може и да преживеем отпадането на заветната дата 15 септември. Ако това е в полза на учителя, за чийто интерес би трябвало да се грижат господата от МОН, това е по-доброто решение при подобен проект.

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg