Ученици

В Испания протестираха срещу домашните

Децата отдавна се оплакват от даваната от училищата домашна работа, но родители в Испания се обединиха и решиха да протестират срещу това, съобщава „Франс прес“.

Испански съюз на родителските асоциации (CEAPA) – мрежа, която покрива 12 хиляди държавни училища в страната, организира стачка срещу даването на домашна работа на учениците за уикенда.

Хосе Луис Пазос, президент на съюза, заяви, че родители са дали началото на безпрецедентна инициатива, защото „абсолютно сигурно е, че домашната работа е вредна“ за децата, тъй като пречи на извънкласното им развитие.

Доклад PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2012 година показва, че Испания е петата страна, в която се дава най-много домашнa работа на учениците – 6,5 часа на седмица в сравнение с 4,9 часа средно. Пред Испания са само Русия, Италия, Ирландия и Полша от 38 държави.

Противоположно, във Финландия и Южна Корея – двете страни с най-добро представяне на учениците според PISA, средното прекарано време в подготвянето на домашна работа всяка седмица е по-малко от три часа.

Източник: news.bg