Учители

В Германия забраниха фейсбук контакти между учители и ученици

В провинция в Германия официално наложиха забрана за фейсбук-контакти между ученици и учители, като тя се позовава на факта, че персоналното съдържание в социалната  медия се събира с комерсиални цели.

Учителите, които си чатят със студените онлайн, давайки им достъп до снимки и персонална информация, също така подлагат на риск професионалната дистанция, смятат инициаторите на забраната в провинция Рейнланд-Пфалц.

„Все повече е разпространена практиката в някои училища учители и ученици да обсъждат свързани с училището теми във Facebook, a ние не желаем това да се случва“, коментира пред АФП  Волф-Юрген Карле, говорител на германското министерство на образованието.

Подобни разговори би трябвало да се случват през образователни платформи с повишена сигурност, допълни Карле.

От Министерството на образованието в страната твърдят, че бизнес модела на Facebook за събиране на частни данни за комерсиални цели е несъвместим с образователната мисия на държавните училища.

Мярката предстои да се въведе в още няколко провинции. В Саксония и Шлезвиг-Холщайн например също прилагат или обсъждат мерки за ограничаване на контактите между ученици и учители през социалните мрежи.