Мнения

В Габрово се проведе конференция за професионалното образование в региона

От 07 до 13 януари в Априловската гимназия в гр. Габрово се проведе научно-практическа конференция „Традиции, настояще и перспективи на професионалното образование”. Конференцията е проведена с цел да бъдат представени позициите на професионалните училища, работодателите и центровете за продължаващо обучение.

Събитието се организира от Регионалния инспекторат по образование – Габрово, Габровската търговско-промишлена палата и Синдикат на българските учители. Участвали са зам.-министър Милка Коджабашиева, зам.-областният управител на Габрово Пламен Недков, председателят на СБУ Янка Такева, проф. Яна Мерджанова от СУ, представители на бизнеса, синдикалисти, директори и преподаватели на професионални училища от областта.

Професионалното трябва да бъде образование е ориентирано към регионалната икономика, защото подготвя кадри за регионалния пазар на труда. Децентрализацията на професионалното образование е логична стъпка към осъществяване на образователните политики на държавата на местна почва. Бизнесът и местната власт най-добре знаят от какви кадри има нужда Габровска област, е заявила по време на дискусията г-жа Коджабашиева.