Учители

В България бе отбелязан Световният ден на учителя

На 5 октомври в България бе отбелязан Световният ден на учителя. Празникът е инициатива на UNESCO и се отбелязва от 1994 г.

С празника UNESCO отбелязва годишнината от подписването през 1966 г. на Препоръка за статуса на учителите (Recommendation Concerning the Status of Teachers).

Официалният сайт на празника е www.5oct.org.

Решението на Министерски съвет за отбелязване у нас Световния ден на учителя на учителя е прието преди шест години.

Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави.

Министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов откри кръгла маса по въпросите за квалификацията на учителите у нас, посветена на Световният ден на учителя.

Българското общество дължи много на учителите и на училището най-вече поради факта, че благодарение на образованието България оцелява в най-тежките години. Българското училище, дори и обругавано, е стабилната основа, която дава надежда на нашето общество.

Напълно естествено е да изискваме то да се модернизира, тъй като най-достойните хора на България са в класните стаи. Убеден съм, че през следващите години ролята на учителите в нашето общество ще бъде изключително влиятелна и те ще са най-уважаваните фигури. За да помогнем за постигането на тези цели, ще осигурим условия за постоянно повишаване на квалификацията на преподавателите и добра подготовка в университетите.

Всеки от нас е бил ученик. Искам да благодарим на нашите учители за техния огромен всеотдаен труд ” заяви министър Игнатов словото си при откриването на кръглата маса.

Световният ден на учителя бе отбелязан с традиционен тържествен концерт в Бургас. Организираният от общината и ОДК-Бургас концерт е започнал от 17.30 часа в Дом на културата – Лукойл. В него са взелит участие танцови и вокални изпълнителски състави на деца, ученици и педагози от училища и детски заведения в града. За първи път тази година в подготовката на тържеството е участвал организационен комитет от пенсионирани директори и преподаватели.