Училища

В Ботевград са въведени електронни тетрадки

В ПМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров” в гр. Ботевград са въведени “електронни” тетрадки, на които учениците и учителите могат да пишат.

Всеки учител, решил да се възползва за своя учебен час от новата технология, ще може само с един ултрапреносим компютър и интерактивна дъска – под формата на конзола, събираща с в едната ръка и няколко специални маркера, да превърне традиционната класна стая в мултимедиен кабинет. Екраните на тези компютри могат да се завъртат на 360° – хоризонтално и вертикално и да се превръщат в таблетни компютри – изпълняващи ролята на електронните тетрадки.

Написаното със специалните маркери може да остане запаметено в компютъра и да се използва при следващия урок. Преносимите компютри ще бъдат свързани постоянно с безжичен интернет. По този начин връзката с глобалната мрежа ще бъде възможна не само в сградата на гимназията, но и в двора. Гимназията е първото училище, в което ще има безплатен безжичен достъп до Интернет.

Първото обучение на учителите от гимназията за начините на използване на новата технология се проведе на 1-ви октомври. Софтуерът, който се използва при обучението и разработки на уроци по различните предмети, е от Министерство на образованието, младежта и науката. Оборудването е доставено от Сирма Медия.

Уроците ще могат бъдат публикувани и в Интернет, като по този начин ще бъдат достъпни на учениците и от вкъщи.

Повече информация за хардуера е публикувана тук.

Преди седмици директорът на Офиса по образователни технологии на САЩ призова на учениците да бъдат предоставени мобилни електронни четци, на които да четат уроците си и хартиените учебници да отпаднат, за което Teacher.bg информира подробно.