Учители

В Благоевград уволниха учител, заради сигнал до прокуратурата

Учителят по физическо възпитание и спорт Васил Мурджов е уволнен заради сигнал до прокуратурата в Благоевград за проверка на разходването на публични средства от ръководството на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ града, информира „Стандарт“.

Преподавателят, който е председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в учебното заведение, поискал от държавното обвинение да разследва как са похарчени пари по проект, спазен ли е законът за обществените поръчки, направени ли са ремонти за описаните в документите суми.

„Уволнението ми е на личностна основа. Директорката ми е искала над 50 писмени обяснения от 2010 г. досега. Никога не е последвало наказание за мен. Нормално е да питам и да искам да знам как се разходват публичните средства. Но по този начин съм неудобен.

Директорката е длъжна да ни дава информация за всеки похарчен лев, а не да се разправя с мен по този начин“, твърди Мурждов. Цели 4 заповеди са му връчени в един ден – 3 юни – две „забележки“, „предупреждение за уволнение“ и „дисциплинарно уволнение“. Мотивите за отстранявенот му са, ме със сигнала до прокуратурата е уронил доброто име на училището, както и че системно нарушава служебната дисциплина. Мурджов е завел иск в съда за възстановяване на работа и вярва, че ще спечели делото, а разходите ще са за сметка на гимназията.