Мнения

В Англия ще наблегнат на IT образование

Необходим е нов подход към преподаването, който да бъде синхронизиран със съвременните изисквания на IT културата не само на учениците, но и на специалистите в бранша. Това се отбеляза на конференция в Лондон по въпросите на образованието.

На нея се отбелязва, че всяка индустрия става все по-зависима от информационните технологии, пише technews.bg.

През последните 20 години ИТ навлизат в учебните програми, като в частност младежите учат PowerPoint, Excel и други приложения. Това, което е необходимо, е след завършване на училище те да могат използват подобни продукти в работата си и да бъдат креативни с тях, смятат експертите.

Правителството на Великобритания възнамерява да промени от догодина учебните си програми, за да влезе в крак с новите образователни изисквания, диктувани от естествената еволюция на информационните технологии.

Целта е всички млади хора да напускат училище с наистина важни умения по ИТ.

Учителите обаче не са във възторг от иновацията. 74% от тях не са уверени, че притежават нужните познания за преподавана на ИТ съгласно новите учебни планове.

Повече от половината (54%) признават, че учениците им са по-подготвени за компютрите и програмирането отколкото самите те, а 96 на сто очакват подкрепа от индустрията за придобиване и поддържане на ИТ уменията.