Училища

В английските начални училища се въвежда обучението чрез ИТ

Обучението по ИТ в английските училища ще заема основна част в началното образование във Великобритания според план за една най-съществените образователни промени, извършвани някога в държавата. Компютърното обучение в началните училища ще има същата важност като английския език и математиката.
 
Учениците ще бъдат обучавани да използват търсещите машини в Интернет, да навигират в Уеб сайтове и да използват микроблогове като допълнение към учебниците им. Ще бъдат обучавани да въвеждат ключови думи, да използват програми за проверка на правописа, да вмъкват хипервръзки – всичко това преди да са навършили единадесет години.
 
Във въпросният план се предвижда използване на географски уеб базирани приложения за обучение по география, електронни таблици за обучение по математика, онлайн архиви за изучаване на местната история и видеоконферентни уроци с класове от други държави по чуждоезиково обучение.
 
Освен интегриране на технологиите в обучението се въвежда и интердисциплинарност, т.е. обединяване на няколко предмета в обучението по една тема.
 
Единадесетте предмета, които се изучават сега ще бъдат заменени от шест обширни области на обучение:
  • Английски и други езици (understanding English, communication and languages);
  • Математика (mathematical understanding);
  • Изкуства (understanding the arts);
  • История, география и социални науки (historical, geographical and social understanding);
  • Физическо развитие, здраве и поддържане на добро физическо състояние (understanding physical development, health and wellbeing);
  • Наука и технологии (scientific and technological understanding).
 
Програмата включва и извършване на физическа активност от децата – напр. изискване всички деца до 11 г. да могат да преплуват 25 метра и дейности на открито – ориентиране, кану, къмпинг и др.
 
Учебният план също така включва в обучението и теми, като напр.:
 
  • Уроци как да се говори правилно английски в официални случаи и да се проявява уважение в разговора, вкл. използване на жестове с ръце и осъществяване на контакта с очите.
  • Задължително чуждоезиково обучение за всички деца до 11 г.
  • Изучаване на древноримската цивилизация, Войната на розите (1455 – 1485 г.), индустриалната революция и световните войни.
  • Изучаване във всички възрасти до 11 г. на сексуалните отношения – частите на тялото от 5 г. възраст, пубертета от 7 г. възраст и репродуктивната дейност на човека от 9 г. възраст.
 
Пълният текст на програмата за реформа на началното образование във Великобритания може да бъде прочетен тук.
 
Подробности по темата: http://www.dcsf.gov.uk/primarycurriculumreview/