Мнения

Въпросът с признаването на дипломите ни в Турция все още е отворен

Споровете между България и Турция по въпроса с непризнаването на дипломите на местните студенти, издадени у нас, все още не е утихнал. Турският комитет за висше образование обяви, че няма да признава дипломите ни.

Посланикът на страната у нас Исмаил Арамаз дава 11 предложения, едно от които е да не се променят таксите по време на учебната година. Тези такси не могат да бъдат изменяни по закон, посочи ректорът на Медицинския университет в София Ваньо Митев.

Пред бТВ Митев изрази възмущението си, че с искането на Арамаз, да се признае, че проблемите са предизвикани от добре организирана и заинтересована група от хора, на практика означава да се признае наличие на мафиотска структура.

„Това, че от Турция избират България да учат, говори добре какво е нивото на образованието ни“, категоричен е ректорът.

Съветът на ректорите у нас поиска отзоваване на турския посланик в София заради негови коментари и натиск върху ВУЗовете ни.

В същото време отношение по темата взе и президентът Росен Плевнелиев.

Проблемът с признаването на дипломи от български университети в Турция е изцяло технически въпрос, който не трябва да се политизира, смята държавният глава. Мнението му беше подкрепено и от председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек по време на срещата си в София.

„Легализацията на дипломи на турските студенти ще бъде възобновена възможно най-скоро“, обяви Чичек.