Учители

Въпросителните около заплатите остават!

Неразбориите с увеличаването на учителските заплати стават все повече, а сигналите по темата все по-неясни. На отраслов съвет в МОМН днес за пореден път стана ясно, че такова ще има, но за момента не е ясно кога и с колко.

След съвета, на който са присъствали синдикатите и работодателските организации в образованието, министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров заяви само, че „в момента се говори за 8 процента или за 8,1 процента увеличение“, пише БТА.

Най-широко разпространяваната в последните дни теория е, че пари за обещаните нови заплати няма. Средното увеличение трябваше да бъде около 8%, по думите на бившия министър Сергей Игнатов.

Според „Труд“ назрява сериозен скандал по този повод, а финансовият министър Симеон Дянков е върнал постановлението за увеличаване на възнагражденията. Вече се заговори и за възможността от протести на учителите.

В същото време в края на миналата седмица самият Дянков обясни, че пари за увеличенията има.

Според вестника пари могат да се намерят само за увеличение на началната основна заплата, която от 480 лв ще стане 500. Попитан днес за всички заплати ли ще е това договорено увеличение или ще е само за т. нар. стартови учителски заплати, новият образователен министър каза, че „всички били доволни“.

„Големият проблем беше между три учителски синдиката и двете работодателски организации в образованието, но се стигна до споразумение, има и допълнителен анекс“, обясни министър Воденичаров, цитиран от БТА.

Той добави, че към него има и още „един малък анекс“, тъй като има „някои малки училища, в които няма да достигнат парите и да се намери начин, да се разрешат нещата и при тях“. На въпрос колко милиона са необходими за увеличението на учителските заплати, образователният министър отговори, че „има в бюджета сложени пари“, но не съобщи колко.

снимка: БГНЕС

Още по темата