Институции Мнения

Въпреки Brexit: Броят на родните студенти на Острова се запазва

През тази година за кандидат-студентите няма да има промени въпреки Brexit и те ще могат да стартират своето образование във Великобритания при досегашните условия.

Това означава, че те ще получат кредит върху таксата на обучение, а тези, които се насочат към Шотландия ще могат да се възползват от безвъзмездно финансиране. Това каза Николай Христанов, мениджър „Висше образование“, „Световно образование“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Промените след Brexit ще касаят тези, които започват висшето си образование от септември 2021 г.“, обясни той.

Христанов коментира, че най-много българи са кандидатствали във Великобритания през 2016 г. – около 2300 души.

„От 2016 г. насам се отчита спад от около 8% на кандидат-студентите на годишна база. Въпреки всичко всяка година се запазва броят на приетите, които започват образованието си във Великобритания“, допълни експертът.

По думите му българските ученици все още избират предимно традиционни специалности като компютърни науки и икономика, но се наблюдава засилен интерес и към по-модерни специалности като екология, изкуствен интелект и киберсигурност.

„Британските университети държат на студентите от ЕС, тъй като искат да имат международна среда и студенти от цял свят“.

Христанов обясни, че Холандия също е много популярна дестинация сред кандидатите, тъй като тя предлага най-много програми на английски език и по-ниски такси.

Източник: dnes.bg