Мнения

Въпреки цените на образованието в Европа, има голям интерес

Въпреки високите цени на образованието в чужбина, в голяма част от Европа българчетата ползват преференциални такси и финансови лостове за помощ. Например в Англия има студентски заеми за бакалаври, а от тази година се предлагат такива заеми и за магистърски програми. За тази и следващата година Brexit няма да е проблем и студентите ще получат пълния размер на студентския заем.

В Холандия таксите са малко над 2000 евро на година и също може да се ползва студентски заем. Отделно има различни видове помощи в зависимост от семейното положение, доходите на родителите и това дали младежите работят. Ако работят в рамките на 56 часа на месец, имат право да кандидатстват за допълнителна помощ от държавата. А парите, които те са взели, биха могли да се превърнат и в подарък, ако завършват в рамките на 10 години и имат добър успех.

В Дания и Швеция обучението е безплатно. Там студентите също имат право да работят по време на следването и ваканциите. В Германия не се заплащат учебни такси, а само административни от 30 до 300 евро на година, като това включва и безплатна карта за транспорт в рамките на дадена провинция.

Източник: dnes.bg