Училища

Външна комисия от психолози ще отсява кандидат-първолаци

Външна комисия от психолози пресява кандидатите за първокласници в 134-то СОУ „Димчо Дебелянов“, информира „Монитор“. Четирима психолози събеседват с всяко дете и родителите му.

Причината е големият наплив и желанието за обективна оценка на кандидатите

“Избираме външни експерти, защото напливът е голям, а не желаем да бъдат замествани в този процес, като, разбира се, директорът носи своята отговорност”, обясни директорът на училището Весела Палдъмова.

За да са още по-обективни в оценяването си, членовете на комисията се сменят на всеки 2 г., а понякога и всяка година.

Оценяващата комисия събеседва с кандидат-първолака с цел да се определи доколко детето може да общува и да се концентрира. Ще се проверяват и езиковите и математически умения, които би трябвало да бъдат усвоени в предучилищната група.

Родителите пък ще бъдат питание какви са очакванията на семейството от обучението в мултиетническа среда. През следващата учебна година в Еврейското училище ще бъдат разкрити 3 паралелки с по 24 ученици. Желаещите обаче да прекрачат прага на 134-то СОУ са над 3 пъти повече – 220 деца.

Мястото на 31 от тях е гарантирано, защото еврейският им е майчин език, което им дава предимство. Традиционно 134-то СОУ е сред най-желаните училища в София, където всяка година се образуват опашки от родители, отишли да подадат заявление за кандидатстване.